Oogjes dicht, oogjes open: de invloed van slaap op je ogen

Na een deugddoend nachtje slaap merk je meteen de impact van een goede nachtrust. Je voélt je beter, bent goed gehumeurd, je hebt een gezondere huid én meer energie. Onderhuids verbetert goede slaap je immuunsysteem én zorgt het voor een betere controle over je gewicht. Op tijd onder de wol kruipen én heerlijk slapen is dus een zeer goed idee.

Maar omgekeerd is ook waar: een slechte nachtrust heeft heel wat gevolgen voor je lichaam. Slecht humeur, grauwe huid, sneller ziek… Maar wist je dat slechte slaap ook een invloed heeft op je ogen? 

Slaap, oogjes, slaap…

Want hoe beter je nachtrust, hoe beter je zorgt voor je ogen. Door een tekort aan slaap herstelt je lichaam niet zoals het hoort. Op lange termijn zie je daar de gevolgen van – letterlijk en figuurlijk. Je ogen merken een tekort aan slaap op 3 manieren:

  1. ’t Is walletjes geweest

Eerste symptoom van een tekort aan slaap: wallen en kringen onder je ogen. Die jonge, frisse blik die we van jou gewend zijn? Die is verleden tijd als je de huid rond je ogen niet de tijd geeft om te herstellen. Je ziet er minder fris uit (en lijkt al snel heel wat ouder dan je bent). Snel onder de wol, dus!

  1. Trekkende ogen (ja, ’t is een dingetje!)

Ken je dat gevoel dat je ooglid oncontroleerbaar begint te trekken – bijna spastisch? Wel, dat verschijnsel ervaar je méér als je te weinig slaapt. Heel vervelend, want concentreren wordt zo een pak moeilijker. Oh, en het ziet er soms behoorlijk gek uit.

  1. Oog en droog

Als je weinig slaapt, heb je al snel last van droge ogen. Ze jeuken en je gaat er van wanhoop in wrijven. Resultaat: bloeddoorlopen ogen – en die leiden tot ooginfecties. Hemeltje, en dat allemaal omdat je niet op tijd in je bed kruipt! 

Nog één filmpje voor het slapengaan? Toch even nadenken…

Na het lezen van deze blog, ken je het belang van een goede slaap voor je ogen. Dus als je vanavond overweegt om je favoriete reeks maar te blijven Netflixen voor naar bed te gaan… Denk je misschien toch best nog een keertje na.

Geef je ogen de zorg die ze verdienen. Kom langs bij ons voor advies op maat én oplossingen die bij je passen.